Locatie en bijzonderheden
De gemeente Heille
Heille is een buurtschap en voormalige gemeente in westelijk Zeeuws-Vlaanderen die tegenwoordig behoort tot de gemeente Sluis. Het ligt direkt aan de grens met België, oorspronkelijk zich uitstrekkende tot over de grens. Vanaf de 13e eeuw was Heille een ambacht in het Brugse Vrije, dat ook een deel van het huidige België besloeg, doch daaraan kwam in 1664 een eind, toen de grens tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden definitief werd vastgesteld. Vanaf 1797 was Heille een zelfstandige gemeente, maar vanaf 31 juli 1880 is deze bij de gemeente Sluis gevoegd, waarna nog meer herindelingen volgden. Het Nederlandse deel van Heille bestaat vanouds uit twee gehuchten, namelijk Oud-Heille en Nieuw-Heille, die gescheiden waren door de Stierskreek. Nieuw-Heille wordt ook wel 'De Ronduit' genoemd, naar het woord 'redoute', een kleine versterking die hier vroeger was.
Ligging van Heille
Vanwege de ligging aan de grens waren er immers versterkte schansen, namelijk de Krabbeschans en de Kruisdijkschans. Ten zuiden hiervan was de overgang over de Stierskreek, die overigens ook tegenwoordig nog bestaat en eveneens een fraai natuurgebied is. Heille ligt in een rustige polderstreek, deels op een lage zandrug. [Bron, 2014: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heille en http://www.gemeentegeschiedenis.nl/amco/11309]
De kerk van Heille
Het bedehuis is volgens overlevering in 1477 verwoest bij een overstroming. De katholieken gingen vervolgens ter kerke in het zuidelijk gelegen Middelburg (B). Tegenwoordig zijn ze aangewezen op Aardenburg.
Straten
- straat1
- straat2
-
Heille: situering in westelijk Zeeeuws-Vlaanderen
-
Grenspaal 352 Nederland-België tussen Heille (NL) en Middelburg (B). De grenspaal dateert van 1843 toen, na het einde van de burgeroorlog, de grens met België werd vastgetseld en overal dit soort grenspaaltjes werden neergezet.
-
►Heille, kaart van Kuyper, 1866. ►klik hier voor een een interactieve kaart van Heille (met behulp van een schuijf linksboven op de kaart kan een huidige kaart uit 2014 gecombineerd worden met de Kuyper-kaart uit 1866)
Archieftext
- geen archiefinformatie beschikbaar
Verantwoording
-